Унікальні дерева світу

Рослинний світ нашої планети не перестає дивувати своєю різноманітністю. Особливе місце відводиться деревам. Вони росли на Землі ще з давніх часів. Різноманіття за зовнішнім виглядом, формою, умовами місцезростання, розмірами – все це змушує людину досліджувати їх з особливою ретельністю. Іноді можна зустріти справжніх рекордсменів.

Найстаріші дерева світу

Скільки років найстарішому дереву в світі? Рекордним прийнято вважати вік 4844 роки. Найстаріше дерево було спиляно в 1964-му році. Це сосна довговічна (Pinus longaeva), яка росла в США. Її ім’я – Прометей. Після того, як Прометей був спиляний, найстарішим з живих дерев стала сосна на ім’я Муфасаіл, що росте в Каліфорнії. Її вік – близько 4790 років. Щоб цей довгожитель залишався недоторканим, його місцезнаходження залишається в таємниці.

                                                       Найвищі дерева світу                                                  

Секвойя вічнозелена (Sequoia sempervirens) – найвище дерево на планеті. Ці хвойні дерева зустрічаються здебільшого в штаті Каліфорнія (США).

Перше місце займає Гіперіон, який на сьогоднішній день залишається найвищим деревом у світі. Він був відкритий 25 серпня 2006 року натуралістами Крісом Аткінсом і Майклом Тейлором. Дерево було виміряно, і його висота склала 115,55 м, а діаметр 4,84 м. Точне місце розташування Гіперіона не було відкрито громадськості, через побоювання, що туристи можуть порушити екосистему дерева. Площа цього гіганта оцінюється в 502 м2, а його приблизний вік становить 700-800 років.

На другому місці знаходиться дерево під назвою Геліос. Воно росте у Редвудсі, Каліфорнія і було найвищим деревом у світі з 1 червня 2006 року до 25 серпня 2006 року. Гігант втратив свій титул, після того, як натуралісти знайшли Гіперіона на іншій стороні лісу.

Третє місце серед найвищих дерев світу займає Ікар. Воно росте там же, де й Ікар, у Редвудсі. Ікар був виявлений 1 липня 2006 року і на цей час його висота становить 113,14 м, діаметр – 3,78 м.

Найбільше за обсягом дерево
Секвойя Генерал Шерман – найбільше дерево у світі за обсягом, його вік – 2000 років. Окружність стовбура давнього велетня становить майже 25 м, а крони – 33 м. У висоту ця секвойя досягла вже майже 85 м, і вона все ще продовжує рости. Залишається тільки здогадуватися, якою вона буде через, скажімо, тисячу років. Росте гігантська секвойя в горах Сьєрра-Невада, США.
Дерево з найбільшою окружністю стовбура

Дерево Тулі – найбільше у світі за окружністю стовбура. Знаходиться дивина в найближчих околицях міста Оахака, Мексика. Окружність гігантського рослини – 58 м у підніжжя. Колись вважалося, що це цілих три дерева, але проведений нещодавно аналіз ДНК спростував це припущення.

Дерево з найбільшою кроною
Великий баньян — це дерево, що складається з безлічі переплетень стовбурів і має найбільшу крону в світі (її окружність – приблизно 350 м). Воно росте в Індії, місті Хаура. Вік Великого Баньяна оцінюється в 250 років. Це рослина виду Ficus benghalensis (фікус бенгальський) більше нагадує маленький гай через величезну кількість коренів, які виступають з-під землі, і клонів, що відокремилися від основного стовбура.
Дерево Дракона
На острові Тенеріфе є унікальне за своїм зовнішнім виглядом Дерево Дракона. Вчені досі не можуть точно визначити його вік, тому що стовбура як такого у цього дива природи немає. Дерево тримається за рахунок найтоншого переплетення безлічі стебел, які міцно чіпляються один за одного і утворюють щось на зразок колони. Над цим імпровізованим стовбуром є щільний навіс з листя. Рослина виділяє смолистий сік, коли з нього зрізують листя і кору, який місцеві жителі називають драконячої кров’ю. Дерево вважається цілющим і активно використовується в народній медицині.

Дерево Життя 

В самому центрі пустелі Бахрейну, серед гарячих пісків без жодних ознак рослинності протягом ось уже 400 років височіє самотня акація, яку називають Деревом Життя. Ніхто не може точно сказати, як це рослина може кілька століть існувати без видимих джерел цілющої вологи і нормальної грунту. Деякі стверджують, що ця акація родом з міфічного Едему і володіє особливою силою.