Найунікальніші дерева України

Насправді їх дуже багато. Древніх, височезних, рідкісних і феноменальних. Наприклад, старожилів, вік яких сягає понад 1000 років, росте в Україні 43. Найменше дерево – верба туполиста, висота якої лише 12-15 см. Пропонуємо підбірку найбільш цікавих дерев, що ростуть території нашої країни. Та скарбниця див української природи невичерпна і ще довго радуватиме нас, якщо будемо бережно до неї ставитись.

Чудо-яблуня (яблуня-колонія)

місто Кролевець, Сумська область

Наукового пояснення феномену такого “дерева-колонії” немає. Справа в тому, що ця яблуня вміє самостійно укорінюватись гілками. Росте у вигляді куща, який за площею займає близько 10 соток. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. А вік її – близько 220 років. Багато років ентузіасти намагаються виростити яблуню з пагонів і насіння колонії, але ростуть звичайні яблуні.
Належить королевецьке дерево до «Семи природних чудес України». Та ця рослина, безумовно, є однією з найдивовижніших у світі.

Дуб Грюневальда

Голосіївський район міста Києва

Дуб названий на честь середньовічного німецького художника Матіаса Грюнвальда, який малював дуби. Дерево виглядає казково і незвично, як і картини цього автора. У 2010 році дуб Ґрюневальда став призером Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України», посівши 1 місце в номінації “Естетично цінне дерево України”. Рослині близько 900 років.

Дуб-патріарх

Селище Глинне Рокитнівського району Рівненської області

Це – найстаріше дерево України, вік якого сягає 1300 років. Має обхват 8,4 м. Його ледве охоплюють, узявшись за руки, п’ятеро людей. Не один раз дуб уражався блискавками. Саме після однієї з них, яка вдарила у 28 червня 1997 року, зрізала найтовщу гілку та розкроїла кору дерева аж до землі, вчені – дендрологи визначили вік шанованого дерева.

Безсоромниця

Південний берег Криму

Офіційна назва дерева – суничник дрібноплідний. В середині кожного літа з його корою, яка має яскраво-червоний відтінок, відбувається метаморфоза. Вона починає тріскатися, скочуватися тонкою стружкою, і поступово повністю оголюються всі гілки і стовбур дерева. До речі, колір гілок і стовбура унікальний — ніжно-фісташковий. Саме тому дерево і прозване безсоромницею. Насправді таким ось незвичайним чином дерево підтримує своє зростання, а кору скидає для того, щоб якомога більше поглинути світла. Дерево називається суничником через те, що його плоди і зовнішнім виглядом і своїми смаковими якостями нагадують суницю.

Запорізький дуб

Острів Хортиця, район міста Запоріжжя

Це дерево є священною реліквією українського козацтва. Під його кроною, за переказами, відпочивали дружинники українських князів Олега і Святослава. Під гілками цього дуба звернувся до своїх козаків з настановчим словом Богдан Хмельницький, ведучи їх навесні 1648 року на битву під Жовтими Водами. Так само перекази стверджують, що саме під цим дубом запорізькі козаки на чолі з Іваном Сірком писали свого славетного листа турецькому султанові — що знайшло своє відтворення у відомій картині І. Рєпіна.

автор Надія Понятишин